25 Ocak 2017 Çarşamba

Adet Dönemleriniz Kabusunuz Olmasın !!!

Adet Döneminde Beslenme

Adet olmadan günler önce belirtiler başlar... Vücudun şişer, mevcut kıyafetler dar gelmeye başlar, ve tabii bitmek bilmeyen tatlı krizleri de cabası... Koca bir çikolatayı bitirip sonra pişmanlık duymak pek çok kadının her ay kısır döngüsü adeta. Bu dönemde sağlıklı beslenme büyük önem taşır. Dikkat edilmediği takdirde kilo almak kaçınılmaz olur; bu yüzden beslenme programında bazı püf noktalara dikkat etmek adet döneminin istenmeyen etkilerini azaltabilir.






Adet döneminden 1 hafta kadar önce vücutta su tutumu başlar ve bu da tartıda 1.5-2 kg artış gösterebilir. Geçici bir durum olmakla birlikte tüketilen tuz miktarını azaltmak ödemi de azaltacaktır. Yüksek tuz tüketen biriyseniz baharatlardan faydalanın ve salata gibi yiyeceklerinizi limon, sirke veya nar ekşisi ile tatlandırın.




Adet dönemi ödemi nasıl önlenir?
·         Günde en az 2.5 litre su tüketin.
·         Meyve değişimlerini ananas olarak tüketin.
·         Çok tuz tüketiminden ve şarküteri, salamura ürünlerden kaçının.

Bu dönemde görülen göğüs hassasiyeti de yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyerek konforu azaltmaktadır. Kola ve kahve gibi içecekler yerine ada çayı, melisa çayı tüketmek size iyi gelecektir.

Bu dönemde demir, magnezyum ve B6  vitamini seviyelerinde düşüş gözlenebilir. Kanamayla birlikte görülen demir kaybının önüne geçmek ve demir eksikliğine bağlı anemiden kaçınmak için beslenmenizde yeteri miktarda yağsız et, tavuk ve balık olmalıdır. Demir emilimini arttırmak için özellikle demiri koyu yeşil yapraklı sebzelerden alıyorsanız yanında mutlaka C vitamini kaynağı taze meyve sularını tercih edin.

Demir emilimini etkilediğinden dolayı yemeklerle birlikte çay ve kahve içmeyin. Içmek için en az 1 saat geçmesini bekleyin.





Gelelim koca bir paket çikolata ve sonrasında yaşanan pişmanlık olayına. Bunun başlıca sebebi vücutta Mg düzeyinin azalması ve tatlı ihtiyacının artmasıdır. Mg başlıca; koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, tam tahıllı ürünler, kabak çekirdeği, muz, kakao, süt ürünleri, peynir, soya fasülyesi, portakal ve avokadoda bulunur. Mg ile Ca bir arada tüketildiğinde sakinleştirici etki gösterdiğinden kakao oranı yüksek bir parça çikolata ile bir fincan sıcak süt tüketmek hem tatlı ihtiyacını kesecek hem de sizi sakinleştirecektir.

Ayrıca B6 vitamininden zengin beslenmek sinir sistemine iyi gelir ve adet dönemi öncesinde yaşanan sinirlilik, gerginlik durumunu azaltır. Kaynakları; balık, tavuk, soya ürünler, avakado, yumurta, brokoli, muz, havuç, ıspanak ve tahıllardır.




Beyaz ekmek, makarna, beyaz pirinçten pilav tokluk oluşturmadığından zaten sürekli aç hissedilen adet dönemi için uygun yiyecekler değildir. Bunun yerine tam tahıl ekmek, makarna, çavdar, bulgur pilavı, kurubaklagil tüketmek hem az porsiyonla doymanızı hem de posa alımı sağlayarak düşük enerji tüketmenizi sağlar.







Kuruyemişler E vitamini, magnezyum ve selenyum içeriğiyle adet dönemi yakınmalarını en aza indirir ve tokluk vererek tatlı krizlerini azaltır. Yüksek enerji içeriklerini düşünürsek günde 10 fındık, 5-6 badem ya da 4 ceviz tüketmek yeterli olur.

Tatlı krizine neden olan adet döneminde azalan östrojen seviyesidir. Östrojen hormonunun vücutta dolaşımının azalması kan şekerinde düşmeye, dolayısıyla iştahta artışa neden olur. Bu durumun önüne geçmek için diyetinizde kompleks karbonhidratlara (tam tahıllı ekmek, kurubaklagil,  kepekli ekmek/makarna, bulgur, karabuğday) yer verin. 

Bunun yanında 3 ana 3 ara öğün şeklinde ve posa ağırlıklı  beslenemek hem bu dönem için hem de genel sağlık açısından kaliteli yaşam sürmenizi sağlar.

Tatlı Krizlerini Yatıştıran Sağlıklı Alternatifler

  • 1 fincan süt + 5 badem
  • 1 küçük muz (tarçınlı)
  • 2 adet kepekli galeta + melisa çayı
  • 1 halka ananas + ada çayı
  • 2 kuru incir + 2 ceviz
  • 2 kuru kayısı + 5 fındık
  • Küçük kase sütlü tatlı
  • 1 çay bardağı yoğurt + yulaflı bisküvi

SANCISIZ GÜNLERE...






















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder